torsdag 12 oktober 2017

En kulturskatt!

Igår på min dagliga promenad tittade jag in om Stadsmissionen. Det är ju svårt att gå förbi och ibland kan jag göra fynd i form av tyger eller stickor eller sybehör.
Jag gick runt överallt och hittade inget som var värt att bära hem. Men i bokhyllorna såg jag plötsligt ett par pärmar i en hög och då blev jag nyfiken.
"DJUR" stod det på etiketten på ryggen och jag tänkte att det var någon slags samling av djurbilder, ungefär som de där hockeybilderna pojkarna samlade som barn. 10:- stod det på framsidan på en liten lapp!

Jag öppnade pärmen och döm om min förvåning och stora glädje när jag såg vad det var för djur i pärmen. Det var mallar, mönster och sybeskrivningar till djur att sy!!! Pärmen var sprängfylld med plastmappar och jag bläddrade lite, men tog snart ner nästa pärm.
"ENKLA SAKER PÅ MASKIN" stod det på den och "Gunnel Larsson" på en annan etikett.
NU blev jag nyfiken!


De fyra guldgruvorna!


Allt som allt fanns det fyra två pärmar. Jag tog ner alla och balanserade iväg till kassan! På vägen såg jag två BURDA-mönster, som jag nappade åt mig och de fick också följa med + fina strumpstickor stl. 2 mm i stål.
Hela kalaset gick på 65:-!!!


Väl hemma satte jag på kaffe och började bläddra igenom pärmarna. Oj, oj, oj!
Det fanns sybeskrivningar och provlappar och skisser och kuvert med små mönsterdelar i. Det fanns utrivna tidningssidor med lapptäckes- och kuddmönster och beställningskuponger på stickpaket man kunde beställa från Femina (det var väl på 80-talet man kunde göra det!)

Mallar till nåldynor i filt

Beställ från Femina

Glada grodor fyllda med risgryn sydde väl alla i slöjden!
Det fanns mönster på praktiska saker man kunde sy - fodral till metspö, fodral till bordtennisracket, fotbollströja, dockkläder, kläder till Snobben (som man kunde köpa som mjukisdjur) , papper med streck i olika former, som jag själv hade i slöjden, där man skulle följa linjerna och lära sig sy på maskin och mycket, mycket mer.
Det var rena julafton och jag bara log och suckade för varje plastmapp jag bläddrade fram.Vad jag förstår så var denna Gunnel Larsson "slöjdfröken" på mellanstadiet och jobbade först i Selånger kommun, men senare i Halmstad.
Om man inte vet jag var Selånger ligger, så kan jag tala
om att det ligger faktiskt lite väster om Sundsvall.
(Tack, Google!)

I kuvertet från Halmstad ligger det mönster till en "Engelsk grillvante".
Största nostalgisucken kom när jag såg mönster och mallar till "John Blund"-dockan från barnprogrammet "Halvsju" på tidigt 70_tal! Det kommer jag ihåg - särskilt den pipiga sången!Beställ från Femina nr 36 1972
Så här ska han se ut när han är klar, lille John Blund!
Det finns ett meddelande också från Martinas föräldrar till "Slöjdfröken" om att Martina ska gå och få pianolektioner och det är daterat 970120, så innehållet i pärmarna spänner över flera år!

Kan fröken komma ihåg att påminna Martina?

Tack Gunnel, var du än är, för att jag får förvalta dina pärmar! Jag lovar att vara rädd om dem!
En kulturskatt är det!4 kommentarer:

Cecilia N sa...

Jag tycker jag känner igen hundarna från Femina.
Men sypappren kommer jag ihåg! Nästan allihop!

STORARTAT! sa...

Hej Cecilia N och välkommen hit!
Det där med filt och cirklar och FÄRGERNA är ju så typiska för den perioden! Kul att du känner igen sypapperna! Jag kommer ihåg hur trist det var att sitta och sy på dem.
Jag ville ju sy riktiga saker!!!

Rexxie sa...

Titta, kom och titta... (sen kommer jag inte ihåg mer av John Blund-sången)

:-)

STORARTAT! sa...

Jag tyckte alltid det var svårt att höra texten just för att de sjöng så pipigt! Men här kan du höra både sången och läsa texten! Mycket nöje!
https://www.youtube.com/watch?v=pRSgt3TEu_0