tisdag 14 augusti 2012

Tycker du om ryska dockor?

Då kan du få en egen att ha hemma, men inte den vanliga dockan,  utan en broderad liten matrjoska på en linnehandduk; att ha i badrummet, kanske som en duk - att ha själv eller ge bort i present.

Titta in på http://www.storartat.se och välj din favorit! Hon finns i flera färger.Här kan du läsa mer om den ryska dockans historia:


Matrjosjka (ofta kallad babusjka/babushka eller rysk docka utanför Ryssland) är en delbar rysk trädocka fylld med allt mindre delbara dockor inuti. Matrjosjka kommer från det ryska flicknamnet "Matrjona" (Матрёна), medan babusjka (бабушка) betyder farmor/mormor på ryska.

Den första dockan skapades 1890 av konstnären Sergej Maljutin och en träsnidare i konstnärskolonin på godset Abramtsevo utanför Moskva, som ägdes av konstmecenaten Savva Mamontov. Maliutins design var inspirerad av en uppsättning japanska trädockor som föreställde de sju lyckogudarna i japansk mytologi. Denna första matrjosjkadocka bestod av åtta dockor: först sex flickor, sedan en pojke och längst in ett spädbarn.

År 1900 presenterade Savva Mamontovs hustru dockan på Världsutställningen i Paris, där den fick sitt internationella genombrott och tilldelades en bronsmedalj i kategorin leksaker. Inom några få år tillverkades matrjosjkadockor på ett flertal platser runt om i Ryssland.
Källor Wikipedia

Inga kommentarer: