tisdag 14 februari 2017

Stickar du?

Stickar du? 
Om inte så får du här 10 bra anledningar till att börja!
Grundkurs startar snart i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Partille
6 onsdagskvällar 18-20.30 med start 1 mars
Inga förkunskaper krävs!

HÄR kan du anmäla dig!
Stickning ger dig mer än bara ett nytt klädesplagg, ett par grytlappar eller en filt; experter säger att det också ger en massor av hälsofördelar.
Fördel # 1: Lägre puls och blodtryck
Om du stickar eller virkar själv så vet du säkert hur pass avslappnande det är. Men avkoppling är mer än bara en trevlig känsla; det sänker stressen i kroppen och du får lägre blodtryck.
Fördel # 2: Du håller fingrarna i form
När du stickar eller virkar måste du röra fingrarna snabbt och precist. Denna övning är bra för att hålla fingerlederna mjuka och musklerna i händerna får lite träning. Det hjälper även folk som har artrit att inte bli för stel i fingrarna.
Fördel # 3: Du blir bättre på huvudräkning
Tro det eller ej men du kan bli betydligt snabbare på huvudräkning av att sticka regelbundet. Trots att du slappnar av håller du fortfarande på med räkning, gånger, mätning och skapande av mönster, vilket allt har att göra med matematik.
Alla dessa processer sker oftast omedvetet, men effekten på din hjärna är densamma hur som haver.
Fördel # 4: Dämpar ångest
Om du kämpar med ångest kan dra nytta av att sticka. Det tillåter din hjärna att slappna av och fokusera på något annat medan smärtsamma tankar glöms.

Fördel # 5: Det förbättrar ditt minne
Precis som med matte så går stickning till stor del ut på att minnas vissa regler. Du måste komma ihåg vilken färg som ska komma när, hur många rader och masker du ska ha varit någonstans - och allt detta tränar upp ditt minne.
Fördel # 6: Det kan hjälpa mot smärta
Genom stickning eller virkning skiftar hjärnan fokus och personer med kronisk smärta uppfattar hobbyn lugnande eftersom at det gör dem mindre medvetna om smärta och får dem att tänka på något annat. Detta hjälper inte bara till fysisk smärta; personer med depression kan också uppleva samma fördelar med stickning.
Fördel # 7: Du äter mindre snacks
Om dina händer är upptagna med stickning blir det mindre ork till att sträcka sig efter godisskålen. Folk som stickar äter mindre snacks. Därför borde du som inser att du ofta sitter och proppar i dig snacks eller godis framför TV:n testa på stickning i stället. Om dina händer är upptagna med att göra en fin tröja kan du inte smaska på chips samtidigt.
Fördel # 8: Håller din hjärna frisk i flera år
Studier visar att äldre människor som stickar har mindre chans att utveckla åldersrelaterade minnesproblem. Studien visar att hjärnan är i mycket bättre form bland personer mellan 70 och 90 år som stickar än de som inte stickar.
Fördel # 9: Ger dig en känsla av att du gör något meningsfullt
Att ha ett mål ger dig en känsla av att du gör något meningsfullt. Hur många timmar har du inte suttit och tittat på TV eller suttit framför datorn och kastat bort tid? Genom att sticka du kan tillverka gåvor, tröjor, halsdukar, filtar, grytlappar och mycket mer. Känslan av att skapa något helt själv är något som de flesta upplever är tillfredsställande.
Fördel # 10: Det ökar ditt självförtroende
Att hålla på med ett projekt är tillfredsställande - men att bli färdig och nå ett mål är ännu bättre. Att behålla en fysisk ägodel som du har gjort helt själv ger en riktigt speciell känsla.
Källa: Littlethings

Inga kommentarer: