söndag 12 mars 2017

Japansk textilkonst i Göteborg

Första vårlördagen för året gick jag på vernissage på Sintra.
Där hade bl.a Shogo Hirata vernissage på sin utställning med sina verk.
Shogo Hirata är en ung klädkonstnär, som arbetar med lite olika material och både designar och syr.

Det var väldigt roligt att se de här fantastiska verken, tillverkade i material som han hittat på loppis och spillbitar från tidigare arbeten.

Allt var innovativt och inspirerande, intressant och välsytt. En sann fröjd för ögat!
Om ni har tillfälle och är intresserade av textilkonst, så ta er till Sintra och se utställningen!

Arbetskläder (keramiker) - privat Shogo Hirata

Arbetskläder (kermiker) - privat Shogo Hirata

"Side" - Shogo Hirata

"Back" - Shogo Hirata

"Face to face" - Shogo Hirata

"Asita no fuku" (sv. ev. Morgondagens kläder) - Shogo Hirata

"Flat" - Shogo Hirata“I utställningen visar jag kläder och textila installationer som är rekonstruerade av återvunna material. Att hitta något gam- malt och använt är som ett möte med någon genom dess historia. Det har varit min största inspiration för det här projektet. Här i Sverige ger vi gärna bort saker vi inte vill ha kvar och använder det någon annan använt. Där jag kommer ifrån finns inte den kulturen på samma sätt. Man kan hitta allt nytt, när och var som helst. Det är självklart bekvämt men man förlorar känslan för dem. Arbetskläderna i utställningen skapades för två keramiker. Jag började med att forma mig en bild av deras tankar, rörelser och deras individuella behov. Processen hade många steg som avprovningar, justeringar av mönster och noga val av material. Jag arbetade med detaljerna såsom de hänger sig åt keramiken. Det kanske inte passar in i en modern värld, men det ger kläderna ett hjärta, en själ.
Dessa kläder får slitas, lagas och uppdateras. De har ett långt liv ihop och skapar minnen och spår.
Installationerna är skapade på samma sätt men med ett annat tillvägagångssätt. Capture garment from an another perspective. Om du tittar från ett annat perspektiv så kan du kanske ändra din uppfattning om det. Tack för att ni försöker förstå min tanke.“
Shogo Hirata 

Shogo Hirata är textilkonstnär, modedesigner och grafisk formgivare. Född 1986 och uppvuxen i Kyoto, Japan. Bor och arbeter i Göteborg sedan 2014. Shogos inspiration kommer från processer såsom att konstruera mönster, klädsömnad, tryck, färgning, vävning och tekniker från helt andra områden. Hans uppdrag kretsar kring att skapa unika mönster och säregna texturer för hand. Som designer strävar han också efter att skapa produkter genom att kombinera hantverk tillsammans med fördelarna med moderna produktioner. Att dela med sig och hjälpas åt att bevara värdet av hantverk.Inga kommentarer: